X


BUND FINANCE CENTRE

image banner

Foster+Partners ve Heatherwick Studio tarafından tasarlanan Bund Finans Merkezi Şangay kıyı hattını canlandırmak adına 2017 yılında hayatına geçirilmiş bir proje. Bund bölgesinde büyük bir alana yayılan yapılar Şangay’ın en ünlü caddesinin son noktasını belirliyor.420,000 m2’lik masterplanda eski şehir ve yeni finans bölgesi yayalara geçirgen bir tasarım anlayışıyla birbirine bağlanıyor. Kentsel bağlamdan yola çıkılarak iki adet 180m uzunluğundaki kule alanın güneyine yerleştirilmiş. Bu yapılar ölçek olarak kıyı hattını şaşırtırken ritmik olarak Bund’ın 19. yüzyıldan kalma yapılarına gönderme yapıyor.Yapı bloklarının kalbinde Fosun Foundation’a ev sahipliği yapan bir sanat ve kültür merkezi bulunuyor. Kültür merkezindeki performans alanları geleneksel Çin tiyatrolarından ilham alınarak tasarlanmış. Thomas Heatherwick proje için Şangay eski şehrine nehirden giriş alanı olan bu önemli lokasyonda yeni bir şeyler tasarlayabilmenin büyük bir fırsat olduğunu söylemiş. Amaçlarının Çin’in inşa edilmiş muhteşem miraslarıyla bağ kurabilen, binlerce insanın bir arada çalışabileceği ve zaman geçirebileceği anlamlı bir yeni kamusal alan oluşturabilmek olduğunu da eklemiş.

Bu yeni tasarlanan bölgede ofis, otel, kültür merkezi, ticari alanlar gibi değişik fonksiyonlara ev sahipliği yapan toplam 8 adet yapı bulunuyor. İşlenmiş taş malzemesinin tercih edilmesi ve bronz detaylar binaların etkileyiciliğini arttıran unsurlardan olmuş. Her yapının köşeleri el işçiliğiyle oluşturulan zengin dokuya sahip granitlerle yapılmış. Granitlerin yükseldikçe incelen bir formda kullanılması alt katlarda masiflik, üst katlarda ise şeffaflık algısı yaratmış.

Kültür Merkezinin en önemli özelliklerinden biri zanaat ve teknolojinin mükemmel uyumuyla tasarlanması olmuş. Çin’in geleneksel mimarisinden ilham alan ve aynı zamanda depremlere, tayfunlara dayanımı arttıran son teknoloji kesim ve birleşim teknikleriyle oluşturulan bu tasarım mükemmel bir harmoninin örneği. Foster+Partners stüdyo şefi Gerard Evenden’in deyişiyle tasarım özgün formuyla ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatırken hareketli ve dikkat çekici cephesiyle şehir yaşamının tiyatrosuna eşsiz bir arka fon oluşturuyor.’

Lokasyon: Şangay, Çin
Proje Yılı: 2017
Mimar: Foster+Partners, Heatherwick Studio
Fotoğraflar: Laurian Ghinitoiu
Kaynak: archdaily, designboom
EDİTÖR: SERAY TULAY