X


LONDRA'NIN KALBİNDE NORMAN FOSTER İMZALI BLOOMBERG'ÜN YENİ BİNASI

image banner

Norman Foster (Foster&Partners) tarafından tasarlanan ve Londra’da yer alan Bloomberg’in yeni merkez binası Londra belediye başkanı Sadiq Khan’ın deyişiyle, dünyaya açıkça Londra’nın global yatırımın merkezi olmaya devam ettiği mesajını veriyor.Yapının lokasyonu Londra’nın kalbinde. İngiltere Bankasına, St. Paul Katedraline ve St Stephen Walbrook kilisesine çok yakın mesafede yer alıyor. Gerek formu gerekse tercih edilen malzemeleriyle bulunduğu zamana ve ortama eşsiz uyum gösteren bir yapı ortaya çıkmış. Şehrin doğal bir uzantısı haline gelen genel merkez çevresinin gelişimini ve kamusal alanları devam ettirmeye hatta geliştirmeye yönelik olarak tasarlanmış. BREEAM yeşil bina derecelendirilme sisteminde de büyük ölçekli ofisler arasında bugüne kadar alınmamış bir puan alarak sürdürebilir tasarım konusunda gerçek bir örnek bina olmayı başarmış.Yapı yaya yolunun üzerinde yer alan bir köprü ile birleşen iki bloktan meydana geliyor. Bu yaya yolu aslında antik bir Roma yoluymuş ve şimdi Bloomberg pasajı olarak anılan yol şehri gezen birçok insanın ana rotalarından biri. Pasajda, zemin katta yer alan restaurant ve kafeler yapının sıra kolonlarının arasında kalan dalgalı cephesinin gerisine yerleştirilmiş. Aynı zamanda üç adet çarşı alanı da pasajın girişine, çıkışına ve genel merkezin girişine yerleştirilerek Square Mile finans bölgesinde yeni kamusal meydanlar yaratılmış.Yapının göze çarpan cephesi çevresindeki tarihi dokuya referans olarak strüktürel kumtaşı çerçeve ile bronz paletlerden oluşturulmuş. Binada kullanılan doğal havalandırma sistemi Norman Foster’ın deyişiyle ‘daha önce hiç yapılmamış bir uygulama’. Cephede bulunan bronz paletler sesi ve güneş ışığını süzüyor, giren havayı da soğuması için alüminyum tavana yönlendiriyor, böylece ana avluya ulaşan havanın sıcaklığı ayarlanmış oluyor. Sonuçta ortaya çıkan yapı, detaylara gösterilen müthiş özenin bir sonucu.Zemin katta yer alan spiral lobi akustik kontrolü için lazer mühendisliği ile oluşturulmuş mikro delikli kızıl meşe plaklarla kaplanmış. Lobinin tavanı ise yine tarihi referansı destekler nitelikte 18. yüzyılda İngiliz iç mimarisinde sıkça kullanılan Regency Blue rengine boyanmış.

Bloomberg yönetim kurulu başkanı Micheal Bloomberg yapı ile ilgili yaptığı açıklamada ‘bizim ölçeğimizde bir şirketin genel merkez binası tercihinin cam bir gökdelen olması beklenebilirdi. Kullanılacak malzemeler ve konstrüksiyon sistemleri açısından emlak yatırımı odaklı düşünülünce ekonomik tercihimiz de bu yönde olabilirdi. Fakat biz Bloomberg olarak asla kısa dönem maliyetlerini baz alarak kararlarımızı vermedik.’ dedi.Hem mimarların hem işverenin özenle ve özveriyle yaklaştığı Bloomberg genel merkez yapısının RIBA Stirling 2018 ödüllerinde kısa listeye kaldığının açıklanması da bu duyarlılığın bir sonucu niteliğinde.

Lokasyon: Londra, İngiltere
Mimar: Norman Foster (Foster&Partners),
Proje Yılı: 2017
Kaynak: dezeen, archdaily
EDİTÖR: SERAY TULAY