X


MUSE (MUSEUM OF SCIENCE)

image banner

MuSe 2013 yılında Renzo Piano Builidng Workshop tasarımıyla hayata geçen sıra dışı bir Bilim Müzesi Projesi. İtalya’nın Trento kentinde yer alan yapının formundaki kırılmalar ve açılar yakınında bulunan Dolomites Dağlarına gönderme yapıyor.
Projenin ana amacı kentsel peyzaja entegre olarak yapının yanında yer alan nehirle bağını yeniden kurmak ve doğal kaynaklardan faydalanmakmış. İkinci amaç ise bölgeyi daha insan dostu bir hale getirmek ve yakınlarında yer alan farklı ölçekteki ofis ve rezidans alanlarıyla yalnızlaşan çevreyi büyük bir parka kavuşturmak olmuş.Yeni yaratılan bu kamusal yapı ile araç yolları, yaya yolları, meydanlar ve açık alanlar bir hiyerarşi içerisinde tekrar düzenlenmiş. Kontrollü araç trafiğine sahip (sadece taksi ve toplu taşıma) bu yeni yaratılan alanda birçok yaya gezi yolu bulunuyor. Aynı zamanda bu yeni cadde ziyaretçilerine toplanma mekanları, çalışma alanları, ticari alanlar gibi birçok farklı fonksiyonu yürüyerek keşfedebilme imkanı sunuyor.Yapının en dikkat çekici unsurlarından biri farklı doğrultularda kırılan çatısı. Bu konu hakkında proje mimarı Danilo Vespier röportajında lokasyon olarak derin bir vadide çalıştıkları için çatı fikrinin tasarımda çok önemli bir yeri olduğunu söylemiş. Yapının konumu gereği göze çarpan ve açıkta kalan bir alanda olması onları tasarımdaki kararlarında çok etkilemiş. Dağlardan inerken görünen yapının bir maket gibi algılanmasını hayal etmişler ve neticede de o etkide bir ürün ortaya çıkmış.Yapının iki ana bölümü doğal tarih hakkındaki sergilere ev sahipliği yapıyor. Bu sergi mekanları doldurulmuş hayvanların ve iskeletlerin geniş cam tavana asıldığı ana galeri boşluğunun etrafında yer alıyor. Müzeye giriş son katta yer alan büyük cam cepheli lobiden sağlanıyor. Ziyaretçilerin dolaşımı yukarıdan aşağıya doğru sergileri gezebilecekleri şekilde düşünülmüş.

Binanın doğusunda yer alan bölümler yönetim ve araştırma birimlerine ayrılmış. Batıda yer alan küçük alanlar ise çatılardan toplanan su kullanılarak yetiştirilen tropik bitkiler için kullanılıyor. Barındırdığı fonksiyonlar ve kentsel ölçekte yarattığı etki açısından bölge için çok önemli bir proje olan MUSE’de Renzo Piano’nun mimari anlayışı ve çizgisi açıkça hissediliyor.

Lokasyon: Trento, İtalya
Proje Yılı: 2013
Mimar: Renzo Piano Building Workshop
Fotoğraflar: Shunji Ishida, Alessandro Gadotti, Enrico Cano, Stefano Goldberg, Paolo Pelanda
Kaynak: rpbw.com, archdaily, dezeen
EDİTÖR: SERAY TULAY